Reisverslag Zweden 2012 – deel 1

Dinsdag 31 juli: Eelde NL – Höör SE
Zoals eerdere vakanties naar het noorden vertrekken we om 7u vanuit Eelde. Op tijd genoeg om aan het begin van de avond in Zweden te zijn, zelfs met alle wegopbrekingen tussen Bremen en Hamburg. De Volvo is groter dan verwacht! Ondanks de gastank in de kofferbak past alles erin en hoewel de achterbank vol ligt is de hoedenplank nog leeg. In Duitsland vraagt Lammert zich af of ik eraan gedacht heb m’n creditcard mee te nemen. Dat heb ik. Beetje jammer dat ik wel de pincode ben vergeten… Gelukkig kon kattenoppas Milou hem thuis voor me opzoeken! Gas tanken in Duitsland is een uitdaging, maar als het de pompbediende ook niet lukt blijkt dat de pomp stuk is. Het ligt dus niet aan ons domme Hollanders.

We waren van plan om twee keer de boot te nemen (Puttgarden – Rødby en Helsingør – Helsingborg), maar het blijkt korter te zijn om in Kopenhagen de brug naar Malmö te nemen, net als tijdens onze eerste vakantie naar Zweden in 2009.

Tolbrug van Kopenhagen naar Malmö

We hebben een globaal idee van waar we waar we deze vakantie naartoe willen, maar niets geboekt. De eerste camping hebben wel wel thuis al geselecteerd, maar niet gereserveerd. Als we het niets vinden of ze zitten vol, dan rijden we naar de volgende. We zijn om 6u in Höör. De camping ligt naast het dierenpark en heeft een hostel in een grot! We parkeren bij de dierentuin en lopen 150 meter naar de ingang van de camping om even onze benen te strekken. Onze eerste heuvel van de vakantie en dat is wel weer even wennen. De camping ziet er prima uit en de receptionist is erg belangstellend. Op zijn vraag hoeveel nachten we willen blijven antwoorden we dat we morgen richting Jönköping willen rijden. Hij vertelt dat hij daar nog een leuke camping weet, die tot drie jaar geleden in zijn bezit was: Lovsjöbadens! De camping waar we al twee keer eerder een aantal dagen hebben gestaan. Hoe toevallig! Hij kwam me al vaag bekend voor en blijkt tijdens ons eerste bezoek aan Zweden inderdaad ook op Lovsjöbadens onze receptionist te zijn geweest. Hebben wij weer! We twijfelen even over een bed in de grot, maar dat is twee keer zo duur als een tentplaats. Bovendien verzekert Daniël ons dat het droog blijft vanavond. Dat is niet helemaal het geval. Tijdens het opzetten van onze tent komt er een donkergrijze lucht aanzetten en we zetten zo snel als we kunnen nog wat extra scheerlijnen vast. Als de regen plotseling losbarst schuilen we in de auto. Een half uur later is het gelukkig droog. De camping is groot, maar het tentveld ligt wat afgelegen, aan een meertje, op een kleine heuvel. Het is er heerlijk rustig. De voorzieningen in het servicegebouw zijn erg schoon en compleet. De douche is gratis, kamperen met een tent kost 200 kronen per nacht.

Tentje en auto in Höör

’s Avonds wandelen we een heel eind over het wandelpad dat pal achter de camping begint en achter de dierentuin langs loopt. Het ziet er niet heel veel gebruikt uit en is nogal begroeid. We zien vooral veel bomen, met mos begroeide rotsblokken en stenen muurtjes. Weer bij de tent gaan we vroeg slapen. Onze buurman snurkt helaas nogal.

Woensdag 1 augustus: Höör – Jönköping
Na een prima eerste nacht ontbijten we met door Lammert gebakken pannenkoeken. Wat een leven!

Pannkaka bakken in de ochtendzon

Gas kunnen tanken is in Zweden een uitdaging. Er zijn maar weinig pompen die LPG hebben. CNG is populairder, maar dat is biogas en dat moet nou net weer niet in onze auto. Voor we weggingen hebben we een lijst met gaspompen geprint. De dichtstbijzijnde is in Åhus, aan de oostkust. De pomp is na wat rondvragen gevonden, maar de nippel past niet op de pomp. Later zien we dat het CNG is en geen LPG. We rijden dus verder op benzine en touren door het centrum van de stad. Het is er prachtig, met allemaal oude huizen en smalle straatjes. We stappen echter niet uit, we willen naar het noorden! Via de E22 rijden we naar Karlshamn, waar we de 29 en later de 27 naar Växjö nemen.

Verderop zien we een bordje naar een vistrap. We rijden over een oude brug en parkeren de auto bij een supermarkt. Als we uitstappen horen we het geraas van het water al. In dit stukje snelstromende rivier werd krachtstroom opgewekt en er was een veilige doorgang voor zalm gecreëerd, zodat die stroomopwaarts konden zwemmen.

Imre bij de vistrap

Lammert bij de vistrap

Onderweg naar Växjo zien we een bordje naar een theehuis. We zijn wel toe aan pauze, dus draaien om en gaan er naartoe. Het cafeetje is aan een klein meer, waar kunstwerken in drijven. Ze verkopen ook allerlei soorten taart, jummie! Kiezen is moeilijk. We gaan voor bosbessentaart met wat slagroom en chocoladetaart met verse bosbessen en warme crème erbij. Heerlijk! We hebben net een streepje ontvangst van een onbeveiligd wifi-netwerk, dus we sturen wat berichtjes rond en checken het nieuws en weer.

Bij Ingelstad bezoeken we Inglinge Hög, een grafheuvel uit ongeveer 500 na Christus. Er omheen liggen stenen cirkels. Het is een steile klim naar boven – gelukkig heeft iemand traptreden gemaakt – maar het is de moeite waard! Naast de staande steen ligt een ronde steen met patronen erop. Het uitzicht is prachtig.

Inglinge Hög

In Växjö rijden we naar het centrum. We parkeren de auto bij het museum van de stad, maar dat is nog maar drie kwartier open. We rijden verder en besluiten om alvast een paar campings te bekijken. Plan B is doorrijden naar Lovsjöbadens. We rijden eerst naar Vrigstad, maar die camping valt tegen. De tentplaatsen zijn klein en het staat er vol met Nederlanders. Ook de natuurcamping in Hok is niet wat we willen. Strak langs een golfbaan is niet zo ons ding. Plan B treedt dus in werking! Ons vaste plekje op de camping is nog vrij en we zetten de grote tent op langs het water. We hebben dit jaar twee tenten mee; een kleine koepeltent voor korte overnachtingen (laat aankomen, vroeg weg) en wildkamperen, en de grote Outwell voor langere verblijven en meer luxe. Na het opzetten en onze slaapplek in orde maken rijden we naar de stad. Lammert wil graag weer een stuk gerookte zalm ophalen aan de pier. De visverkoper blijkt echter verdwenen en in plaats ervan zijn nu hippe restaurantjes gekomen, waar trendy Jönköping kan flaneren en lekker eten.

Terug op de camping is het ineens druk geworden en staan er veel meer tenten dan twee uur daarvoor. Een deel van die nieuwe mensen is Nederlands. We zitten net met een glas wijn voor de tent als we worden aangesproken door een Nederlandse jongen die zich afvraagt hoe wij op deze plek zijn terechtgekomen. Hij blijft hangen en even later komt de vriend met wie hij op motorvakantie is er ook bij zitten. We wisselen reisverhalen uit en drinken nog wat meer. Ze zijn erg blij met onze Mygga, die vrijwel alle muggen op afstand houdt in de schemering. Het is gezellig en we maken het later dan de avond ervoor.

Grote tent op onze vaste plek op Lovsjöbadens

Donderdag 2 augustus: Jönköping – Jönköping
Als we wakker worden ga ik eerst maar eens uitgebreid douchen. Dat kost 5 krone per 5 minuten en ik sta er 10 minuten onder. De waterdruk in de Zweedse campingdouches is doorgaans erg hoog, daar hou ik van. Het is nog vroeg, dus lekker rustig in het douchegebouw. Als ik terug loop naar de tent, helemaal aan de andere kant van de camping, zijn verschillende mensen hun tenten alweer aan het inpakken. Wij blijven nog een nacht en gaan vandaag naar het stadje Gränna en het eiland Visingsö in het Vättern-meer. In Gränna zijn we tijdens de vorige vakantie ook geweest, maar het eiland hebben we toen niet bezocht. We touren na het ontbijt rustig aan die kant op over de E4 en gaan eerst het stadje in om in de toeristische winkeltjes te shoppen. Daarna lopen we naar de haven. Langs de kade zijn allemaal restaurantjes die om 12u hun terras buiten zetten. We bekijken de menukaarten, maar ze gaan allemaal pas om 1u open, dus we kunnen nergens terecht. Beetje vaag. We halen een broodje bij de campingwinkel om de hoek en kopen tickets voor de boot. Op de lichtkrant bij de veerdam staat de huidige temperatuur vermeld: 25 graden.

Na een half uurtje op de volle veerboot zijn we op het eiland. We gaan eerst naar het inrformatiecentrum om te plassen en te kijken wat er te doen is. Daarna gaan we op zoek naar iets te eten. We kiezen een restaurantje met mooi uitzicht over het water, maar als na tien minuten wachten de rij nog niet korter is gaan we toch maar ergens anders heen. We eten een kebabsalade pal aan het water. Daarna lopen we naar de ruïne van het fort dat is gebouwd in 1560 en afgebrand in 1718. Het deel dat nog overeind staat is indrukwekkend, het geheel moet echt enorm zijn geweest. Van het fort lopen we verder het eiland op, langs verschillende bezienswaardigheden. De Brahe-kerk waar we toevallig even binnen kijken blijkt prachtig gedecoreerd (en lekker koel). De kerkruïne in het bos is niet meer dan een paar stenen in het gras. Beetje jammer, zeker na 1,5km wandelen. In het bos plukken we frambozen, die groeien hier in overvloed. Om half 4 stappen we weer op de boot. Het is intussen 29 graden.

Obelix draagt Visingsö in plaats van zijn gebruikelijke menhir

Ruïne van het fort

Binnen in de prachtig gedecoreerde Brahe-kerk

Gränna vanaf de boot

Op de terugweg stoppen we bij het polkagriserfabriekje waar we in 2010 ook zijn geweest om zuurstokken (polkagris) te kopen. Daar kan je via een groot raam zien hoe de jongens in de keuken de zuurstokken maken. Natuurlijk heeft iemand dat gefilmd en op youtube gezet, dus kunnen ook thuisblijvers dit bekijken. Via Huskvarna rijden we daarna terug naag Jönköping, waar we verdwalen als we een supermarkt zoeken en uiteindelijk gaan we zonder boodschappen terug naar de camping. We hebben laat en stevig gelunched en in de auto een zak chips leeggegeten om ons zoutgehalte wat aan te vullen, dus we hebben geen honger. Bij de camping lezen we slechte bouquetreeksromannetjes en ’s avonds plukken we bosbessen op de heuvel achter de camping.

De polkagrisarscore van dit jaar, in de meest bizarre smaken


Grotere kaart weergeven

2 thoughts on “Reisverslag Zweden 2012 – deel 1

  1. Super leuk! Heeel herkenbaar! Wij vonden visingsö wel leuk om eens gezien te hebben maar ook touristisch, Gränna was nog erger…

  2. Ja joh, supertoeristisch, maar dat wisten we al. Leuk voor een dagje, maar daarna snel weer de rust opzoeken!

Comments are closed.